Cultuur in de Wijk breidt uit van Zwolle naar Kampen. In oktober wordt de eerste Cultuur in de Wijk uitgevoerd in een andere stad dan Zwolle. Dat doet Cultuur in de Wijk in nauwe samenwerking met WIJZ Welzijn en met Quintus, het centrum voor kunst en kunsteducatie. Tijdens deze eerste Cultuur in de Wijk gaan ook de Kamper jongeren ervaren wat er gebeurt wanneer zij als een kunstenaar naar de wereld om zich heen kijken.  

Voor Cultuur in de Wijk is de uitbreiding naar Kampen een kans om haar methodiek uit te voeren in een andere stad, met weer nieuwe jongeren. De organisatie streeft ernaar, tot een plan van aanpak te komen dat uiteindelijk toepasbaar is in meerdere steden in Nederland, zodat jongeren overal kunnen kennismaken met de krachtige werking van kunst in het jongerenwerk.  

Bewezen crossover van kunst en jongerenwerk
Cultuur in de Wijk heeft zich de afgelopen drie jaar bewezen als duurzaam community art-project voor jongeren in de stad Zwolle. Jongeren werkten via hun verbeeldingskracht aan zelfreflectie en nieuwe perspectieven op de wereld. Persoonlijke thema’s vonden via allerlei verschillende kunstvormen hun weg naar het publiek. Jongeren ontdekten zo dat zij, ondanks persoonlijke thema’s die in hun leven spelen, en ondanks alle wereldcrises waarin zij zich bevinden, invloed kunnen uitoefenen op hun persoonlijk leven en op de wereld om zich heen. Eveneens biedt de aanpak van Cultuur in de Wijk ruimte voor ontspanning, genieten en meedoen. Dit willen de drie samenwerkingspartners ook voor de jongeren in Kampen.  

Onderzoek vooraf naar thema’s jongeren
In september starten Cultuur in de Wijk, Quintus en WIJZ Welzijn eerst met een onderzoek naar de thema’s die spelen onder de jongeren die wonen in Kampen. Tijdens en na dit onderzoek worden de jongeren actief uitgenodigd, vanaf 4 oktober mee te komen doen aan de CW-avonden. Het gezamenlijke doel is; jongeren meer te laten participeren en mede-eigenaar te maken van dat wat er speelt in hun eigen leefomgeving. 

Hoe zien Cultuur in de Wijk-avonden eruit?
De CW-avonden bestaan uit een vrolijke, goed doordachte chaos vol verschillende kunstvormen, in een festivalachtige setting. Jongeren, theatermakers, beeldend kunstenaars en jongerenwerkers laten allerlei kunstzinnige werkvormen los op het gekozen thema. Die werkvormen kunnen van alles zijn: spoken word, performance, beeldende kunst, muziek, video, installaties bouwen en meer. Zo ontstaat er in zeven vrijdagavonden al doende een community art-work waarin elke jongere, elke kunstenaar en elke jongerenwerker zijn of haar aandeel heeft. 

Wanneer en waar worden de Cultuur in de Wijk-avonden gehouden? 
Cultuur in de Wijk Kampen wordt gehouden van 4 oktober tot en met 22 november, steeds op vrijdagavonden van 19.00 tot 21.00 uur. Vrijdag 22 november is de slotavond, tijdens welke alle belangstellenden welkom zijn; van familie tot vrienden, wijkbewoners en andere geïnteresseerden. De locatie van Cultuur in de Wijk in Kampen wordt later bekendgemaakt.