‘Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Het was ook super dat we buiten iets met elkaar konden maken. Van mij mag dit een wekelijkse activiteit zijn!’

– Deelnemer Cultuur in de Wijk, Pierik

Jongeren en cultuur

Jonge inwoners van Zwolle zijn de belangrijkste doelgroep van Cultuur in de Wijk. Wij geloven dat kunst jou kan helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat het tof is om jouw talenten te ontdekken en die in te zetten in jouw eigen wijk. En als je weet welke talenten je hebt, weet je beter wie je bent en wat je de wereld op jouw eigen unieke manier te bieden hebt. Klinkt ingewikkeld? Neem een roze koek, schuif aan en kom Cultuur in de Wijk maar ontdekken.

Wat hebben we eerder gedaan?

Kamperpoort
Tijdens de editie in de Kamperpoort, is er ruimte aan jongeren gegeven om zich te uiten als het gaat om wat de beperkingen rondom corona teweeg hebben gebracht. De jongeren hebben met elkaar, en onder begeleiding van een kunstenaar, een eiland gebouwd met daarop een troon: de zogenaamde coronatroon. Tijdens de eindpresentatie hebben jongeren zittend op de troon met het publiek gedeeld wat corona teweeg heeft gebracht. Bijvoorbeeld dat ze klasgenoten lange tijd niet konden zien. Of niet op vakantie konden gaan. Ze deelden tot slot met het publiek wat het experiment bij hen teweeg heeft gebracht.

De stoel, het beeldverslag en een deel van het eiland is na afloop van Cultuur in de Wijk in een expo opgebouwd en tentoongesteld in Stadkamer Zwolle.

Pierik
In de Pierik werd al snel duidelijk dat de jongeren het verlangen hadden om een herinnering te creëren. Een herinnering die zichtbaar maakte dat jong en oud in een en dezelfde situatie zaten; de beperkingen rondom het coronavirus. Er heerste een verlangen om de betrokkenheid en de verbinding met elkaar in de wijk zichtbaar te maken. Om elkaar op te zoeken, contact te maken. De eindpresentatie is zichtbaar geweest door met blauwe papiercontainers een blauw lint door de straten van de Pierik te rollen. In drie straten is er een flashmob gepresenteerd en op het Fresiaplein is de flashmob als een performance gepresenteerd.

Aa-landen
In de Aa-landen kwam als bijzonder thema met de jongeren naar boven dat er geen feesten gevierd konden worden ten gevolge van de pandemie, zoals bijvoorbeeld het Kerstfeest. Dat heeft geleid tot een extra verbinding, namelijk met ouderen in de wijk. Door in gesprek te gaan over ieders eigen ervaring en reflectie rondom de pandemie, leidde dat tot her- en erkenning van een gedeeld gemis en verlangen. Het resultaat was meer begrip tussen de jongeren en ouderen. Vanuit die gesprekken is met de kunstenaars gewerkt aan wat er wel kan en is een indrukwekkend lichtproject gerealiseerd.

We hebben van deze editie een korte documentaire laten maken waarin de sfeer en opzet van de activiteiten goed worden laten zien. We nodigen je uit de documentaire van 10 minuten te bekijken.