Wat komt er op tafel te liggen wanneer je Scrabble-woorden moet leggen over vriendschap? Hoe vouw je een vliegtuigje zonder dat je de hand waarmee je schrijft mag gebruiken, maar elkaar wel mag helpen? Wat bedenk je wanneer je een rap moet maken over het thema wonen? Welke ruimte pak je wanneer jij in een lokaal jouw eigen ruimte mag afbakenen met behulp van tape en draden wol?

Repetitie-avonden

Wat schrijf je op (of teken je) wanneer je uitgedaagd wordt om je gedachten over kunst en cultuur of over samenleven te delen op een strook wit behangpapier? Zomaar een greep uit de oefeningen van twee avonden CW Atelier, eind april, in het Cultuurhuis in Stadshagen en jongerencentrum LevelZ. Je zou CW Atelier de repetitie-avonden voorafgaand aan het ‘grotere’ Cultuur in de Wijk kunnen noemen. Ook in de aanloop naar Cultuur in de Wijk in Stadshagen hielden we daarom een aantal CW Ateliers.

(Tekst aat verder onder de foto’s)

Samenwerken

Gedurende een paar avonden kwamen jongeren en ouderen uit de buurt bij elkaar, samen met professionals uit de kunst- en cultuursector en het welzijnswerk, om te oefenen met het maken van community art. Daarbij ging het vooral om het proces: langs welke routes kun je samen tot kunst komen? Anders gezegd, hoe werk je vanuit allerlei perspectieven en ideeën samen aan een kunstwerk of -uiting met betekenis?

Ambassadeurs

Toch is CW Atelier niet uitsluitend bedoeld als repetitie. Bijkomend doel is dat de deelnemers ambassadeurs worden van Cultuur in de Wijk. Ze hebben elkaar immers al een beetje leren kennen en hebben tijdens de CW Atelier-avonden geproefd van community art is! En daardoor gemerkt hoe leuk het samen maken van kunst is!