Samenvatting project
Omkijken naar elkaar en je met elkaar verbinden; de traditie van Sint-Maarten heeft met de Zwolse Lichtbeeldenparade een nieuw gezicht gekregen. Cultuur in de Wijk ontwikkelde de parade in samenwerking met Travers Welzijn.
De lichtparade voerde door de wijken Assendorp en Pierik. Drie lichtobjecten, gemaakt door inwoners van Zwolle, werden meegedragen. Honderden basisschoolkinderen liepen mee met hun zelfgemaakte lampions. De parade begon bij Speeltuinvereniging Assendorp-Pierik en voerde door de wijken Assendorp en Pierik, om te eindigen met een feestelijke afsluiting met vuurspuwen, koorzang en koek en zopie.
November 2024
21 vrijwilligers
120 deelnemers parade
300 publiek langs de parade
200 mensen bij slotbijeenkomst Park Wezenlanden
Verbinden, geven en delen
Hoe kijken wij tegenwoordig nog naar elkaar om? Met die gedachte in het achterhoofd werd de Zwolse Lichtparade ontwikkeld. De legende vertelt dat Sint Maarten op een koude nacht zijn mantel deelde met een bedelaar. De nieuwe Zwolse Lichtparade legde verbindingen in de stad, tussen mensen van allerlei verschillende achtergronden, leeftijden en culturen, door maar liefst zes maakavonden te organiseren. Inwoners van Zwolle, jong en oud, werkten onder leiding van kunstenaars Cristel Hakvoort en Jacomijn Schellevis en welzijnswerkers van Travers Welzijn aan de drie lichtobjecten. De ontwerpen werden gemaakt op basis van gesprekken over armoede en rijkdom, geven en delen, en de ‘draken’ in je leven.
In Zwolle hebben we de legende van Sint-Michaël, die de draak overwon. Daarnaar is de Grote Kerk vernoemd, en Sint-Michaël is de schutspatroon van de stad. Via dat verhaal kunnen inwoners zich verbinden met de stad waarin ze wonen. Daarom werd één van de lichtobjecten een grote draak. In de gesprekken tijdens de maakavonden ontdekten de deelnemers dat zij allemaal zo hun eigen draak te overwinnen hebben in hun leven. Dat schiep verbinding en begrip.
Een ander lichtobject werd een ‘lichtmantel’. Met gerecyclede stoffen hebben bewoners een deelbare mantel gecreëerd. Dit object is geïnspireerd op de legende van Sint Maarten zelf. Naar verluidt ontmoette de Romeinse soldaat Martinus van Tours rond 350 na Christus bij de poort van de stad Amiens een bedelaar. Het lot van de man greep hem zo aan, dat hij besloot zijn kostbare mantel in tweeën te snijden. Hij schonk de bedelaar de helft van zijn mantel en leeft nog altijd voort in de traditie van Sint Maarten.
Theatraal en interactief lichtobject
Het derde lichtobject was een theatraal en interactief kunstwerk. Travers Welzijn en Cultuur in de Wijk haalden bij de bewoners woorden op over wat armoede en rijkdom voor hen betekenen. Op het lichtobject werden verborgen boodschappen opgeschreven die alleen zichtbaar waren met blacklight. Ook deelden de meelopende kinderen tijdens de parade verborgen boodschappen uit over armoede en rijkdom.
De kracht van kunst in het welzijnswerk
Cultuur in de Wijk zet al jaren kunst in bij het jongerenwerk. Doordat inwoners, kunstenaars en welzijnswerkers samen aan het creëren zijn, raken ze in gesprek over van alles. Van filosofische onderwerpen en hun persoonlijke ‘draken’ tot technische oplossingen voor het kunstwerk en dagelijkse belevenissen. Dat geeft veel ontspanning in het gesprek en het werkt beter dan aan een tafeltje zitten en alleen praten.