Het team van Cultuur in de Wijk vertrok begin februari voor vier dagen naar het Engelse Leeds om daar de oudste jongerenwerkorganisatie ter wereld te bezoeken: The Youth Association. We zochten contact met elkaar om van elkaar te leren en elkaar te versterken. We hebben de intentie uitgesproken, in 2026 samen een programmaonderdeel te verzorgen op het International Community Arts Festival in Rotterdam! 

Het team dat naar Engeland vertrok, bestond uit jongeren en volwassenen van Cultuur in de Wijk en van onze samenwerkingspartners Travers Welzijn en Focus Zwolle.
The Youth Association zet kunst en cultuur maar ook sport in in het jongerenwerk en welzijnswerk. We wilden graag ontdekken hoe The Youth Association samenwerkt en gebruikt maakt van de verschillende culturele partners in Leeds en omgeving. Andersom wilden wij graag samen met hen onze werkvorm CW Atelier uitvoeren om dat hun te laten ervaren. Het CW Atelier is het voorbereidingstraject voor elke editie van een Cultuur in de Wijk, waarin jongeren, jongerenwerkers en kunstenaars elkaars taal leren spreken, rollen en taken verdelen en samen verkennen hoe in hun wijk kunst en welzijn elkaar kunnen versterken via community art. The Youth Association is één van de oudste jongerwerkorganisaties ter wereld. De thema’s die zij recentelijk hebben behandeld zijn dezelfde als die van Cultuur in de Wijk. Ze leveren jongerenwerk, onafhankelijk van politiek en andere organisaties, en dat is redelijk uniek.  

Open Source Arts en LS Ten 
Het waren vier intensieve dagen waarin we veel verschillende plekken en mensen hebben bezocht, zoals Open Source Arts; één van de nieuwe culturele partners van The Youth Association. De manier waarop zij hun culturele partners inzetten en de waarde die dat heeft voor de organisatie, de culturele partners en de jongeren, heeft veel indruk gemaakt. We willen ons graag verder verdiepen in deze manier van werken. Daarom komt The Youth Association snel een wederbezoek brengen aan ons in Zwolle. Ook bezochten we de inspirerende organisatie LS Ten. Dit is een enorm indoor en outdoor skatepark; een mooie combinatie van uitdaging, sport en onderwijsactiviteiten. Behalve hun locatie bieden zij in het bijzonder onderwijs aan leerlingen die van school zijn gestuurd en leerlingen van speciaal onderwijs. 

Chapel FM  
Eveneens inspirerend was ons bezoek aan Chapel FM. Zij zijn een partner uit het verleden van The Youth Association, en ze hebben ons bezoek aangepakt om dit partnerschap weer te intensiveren. Chapel FM is een community art kunstencentrum. Hier verzorgen ze radiouitzendingen en maken ze podcasts met een mix van jongeren, volwassenen en ouderen. De deelnemers bepalen zelf waar de uitzending of podcast over gaat; wat ze willen delen en belangrijk vinden. Er is bij Chapel FM regelmatig een open podium waar jongeren, volwassenen en ouderen kunnen optreden met muziek, spoken word, poëzie en meer. Ze worden daarbij op professionele wijze ondersteund door een expert van The Youth Association. Daarnaast huisvesten ze tal van creatieve en kunstzinnige initiatieven.  

Ze komen naar NL  
Er zijn al online afspraken ingepland om een wederbezoek voor te bereiden van The Youth Association en hun culturele partners aan Zwolle in het najaar van 2024. Ook hebben we samen de wens uitgesproken om te onderzoeken hoe we in 2026 een programmaonderdeel kunnen verzorgen in het International Community Arts Festival in Rotterdam. De voorbeelden van internationale projecten die wij zagen op dit festival hebben ons geïnspireerd om zelf een internationale uitwisseling te onderzoeken. We zijn er van overtuigd dat we een uniek perspectief hebben op een samenwerking van kunst en welzijn. Dit willen we aan de hand van deze nieuwe samenwerking laten zien op ICAF 2026.  

Beleef deze inspirerende organisaties in Engeland!
https://youth-association.org/ 
https://www.instagram.com/the_youth_association/ https://www.facebook.com/TheYouthAssociation/
 
https://www.chapelfm.co.uk/ 
https://www.facebook.com/chapelfm/ 
https://www.instagram.com/chapel_fm/ 
 
https://ls-ten.org/ 
https://www.instagram.com/ls.ten/ 
https://www.facebook.com/LSTENCharity/