Projecten  

Bekijk de lopende projecten van Cultuur in de wijk en de projecten die we de afgelopen jaren uitvoerden in de wijken van Zwolle.  

Oktober 2024

Cultuur in de wijk – Kampen

Werk in een vrolijke, festivalachtige setting samen met andere jongeren, theatermakers, beeldend kunstenaars en jongerenwerkers aan een art-work op een thema dat voor júllie in júllie wijk belangrijk is. Cultuur in de Wijk in Kampen is er voor alle jongeren van 15 tot 20 jaar oud. In acht vrijdagavonden creëer je samen een kunstwerk. Maar met kunst bedoelen we alle mogelijke kunstvormen. Dat kan dus van alles zijn: spoken word, performance, beeldende kunst, muziek, video, installaties bouwen en wat je nog meer kan verzinnen. Je kunt elke vrijdagavond van het project gewoon binnenlopen. Vinden we fijn! Jouw aanwezigheid wordt op prijs gesteld.  Cultuur in de Wijk in Kampen wordt georganiseerd samen met WIJZ Welzijn en Quintus, het centrum voor kunst en kunsteducatie.

Data: vrijdagavonden, 4, 11, 19, 26 oktober en 1, 8. 15 en 22 november
Tijd: 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: wordt nog bekendgemaakt

Voorjaar 2025

Park de Wezenlanden

Cultuur in de Wijk en Travers Jongerenwerk verstevigen hun samenwerking en gaan het park in. In het voorjaar van 2025 wordt er een Cultuur in de wijk XL gehouden in het drukst bezochte park van Zwolle: Park de Wezenlanden. Jongeren die dit park bezoeken, krijgen de kans, hun stem te laten horen in een community art-work dat ze samen met kunstenaars en jongerenwerk gaan bouwen op een thema dat hen bezighoudt. 

Lees meer over het project

De maatschappij wordt steeds individueler en niemand maakt meer automatisch deel uit van een gemeenschap. Door jongeren uit te nodigen om mee te doen en door gelijkwaardig samen te werken in een communityproject, laat Cultuur in de wijk de jongeren ervaren dat ze erbij horen, dat hun stem en inbreng ertoe doen.  

Waarom in het park?  

Park de Wezenlanden is een bekend gebied voor Travers, maar de jongeren en groepen die er komen zijn lastig te bereiken. De groepen zijn zeer divers en komen op onregelmatige tijden in het park. Ze blijven in hun eigen bubbel. Een project als Cultuur in de wijk werkt juist aan het gemeenschapsgevoel en is een andere sleutel tot het bereiken en activeren van deze jongerengroepen.  

Wat gaan de jongeren doen?  

Door middel van community-art werken jongeren, jongerenwerkers en kunstenaars toe naar een kunstuiting waarin zij zichtbaar maken wat er bij hen speelt. Het is mooi om een divers en rauw beeld te laten zien aan Zwolle. Politici, welzijnswerkers en andere volwassenen worden uitgenodigd zich tot de boodschap van de jongeren te verhouden.  

Wat is het effect van Cultuur in de wijk in het park?  

Wanneer je als een kunstenaar naar de wereld om je heen kijkt, ontstaan er verbeelding, reflectie, nieuwe perspectieven en ruimte voor ontspanning en genieten. In het traject wordt de creativiteit van de jongeren aangeboord, groeit hun zelfvertrouwen en ontstaan nieuwe verbindingen en toekomstperspectieven. 

Lees meer

Cultuur in de Wijk

Voorjaar 2023

Community art, Zwolle

Jongeren

Scholieren

Buurtbewoners

Publiek

In het Hanzejaar , het jaar van verbinding en samenwerking, heeft Cultuur in de Wijk samengewerkt met Theater de Makkers, Kasko en Buurtcultuurfonds: organisaties die allemaal belang hechten aan, en werken vanuit, community art. De samenwerking bestond uit een gezamenlijk leertraject voor kunstenaars; een leer-werktraject waarvoor Cultuur in de Wijk de basis heeft ontwikkeld en dat Cultuur in de Wijk heeft gecoacht.

Lees meer over het project

Het leertraject bestond uit twee delen, theorie en praktijk. Iedere organisatie heeft twee kunstenaars  gecoacht en ondersteund gedurende een traject van vier maanden. De kunstenaars die onder de hoede van Cultuur in de Wijk waren, hebben in Assendorp en Pierik gewerkt met jongeren. Het thema Waar voel jij je thuis, werd vertaald in een grote kunstinstallatie, een enorm bed, door beeldend kunstenaar Sjoukje Gootjes. Elise Doll was in het leer-werktraject de creatief producent. Twee kunstenaars die nieuwsgierig waren naar community-art en hoe zich dat kon vertalen in een kunstuiting.  

 

Opbrengsten:

  • Cultuur in de Wijk heeft zich met andere community-art projecten verenigd onder de vlag de Community-art Vennoten van Zwolle, Theater de makkers en Stadkamer Buurtcultuurfonds
  • Er is een leerwerkproject ontwikkeld, geïnspireerd op het CW –Atelier, opgestart voor kunstenaars die afgestudeerd zijn en zich willen verdiepen in community ar
  • De vennoten hebben op basis van alle ervaringen in Zwolle op 1 november 2023 symposium georganiseerd om community art zichtbaar te maken voor alle partners en de lokale overheid.   

September 2023

Cultuur in de Wijk – Dieze, Zwolle

Jongeren

Volwassenen

Publiek

Ruggengratie was het thema dat ontstond in zeven weken samenwerken, confronteren, bezinnen en creëren van jongeren met kunstenaars en medewerkers van Stichting Focus op het thema mentale gezondheid. Hoe houd je je rug recht in tijden van mentale tegenspoed? En hoe blijf je lief voor jezelf, oftewel: geef je gratie aan jezelf? De bezoekers werden binnengeleid in een andere wereld.

Lees meer over het project

Ze kwamen terecht in een wereld waar ze konden rondlopen in sfeervol aangelichte buitenruimtes, bij een kampvuur in gesprek konden gaan over wat hen mentaal gezond maakt, in tenten konden luisteren naar gesproken dialogen waarin mentale gezondheid aan de orde kwam, een performance, beeldende kunst en voorleesverhalen op het thema konden bewonderen en konden luisteren naar de podcast over mentale gezondheid die speciaal voor dit project werd opgenomen. Toeschouwers waren zichtbaar geraakt; ze kregen voor even een kijkje in de gedachten, emoties en belevenissen van jongeren. De jongeren hadden een aantal tips voor leerkrachten. Rust en stilte zijn erg belangrijk. Er wordt veel stress en druk ervaren bij jongeren. Kan ‘rust’ geen nieuw vak worden in het onderwijs? En de tweede: geef iedere leerling uit je mentorklas tien minuten per jaar oprechte aandacht in een gesprek en plan dat gesprek ook gewoon in, in plaats van te zeggen: ‘Je weet mij te vinden als er wat is, hè?’. Want dan is het vaak te laat.  

Opbrengsten:

  • In deze editie zijn er twee nieuwe woorden ontstaan namelijk ‘opstapels’ in plaats van ‘obstakels’, ontstaan vanuit een theatrale werkvorm.
  • Een smoelenboek van het team van Cultuur in de Wijk
  • Een infographic waarop in één oogopslag zichtbaar is wat Cultuur inde Wijk nu precies doet en betekent.
  • Een indrukwekkend veelzijdige en interactieve eindpresentatie
  • Een podcast waarin jongeren aan het woord zijn
  • Een film- en fotoverslag van het maakproces en het eindresultaat.
  • Kunst is voor de jongeren en medewerkers van Stichting Focus toegankelijker geworden.
  • Bevestiging van het inzicht dat kunst en welzijn mooi samengaan.
  • Eén deelnemer gaat zich verder ontwikkelen bij het Vertellersgilde van Productiehuis de Verhalenboot.
  • Eén deelnemer heeft in zijn eigen woorden ‘in een paar CW-avonden meer bereikt dan in duizend gesprekken’
  • Een nieuwe samenwerking met Focus.
  • De intentie om meer kunst in Focus in te bedden.
  • Tijdens deze editie werd het artistiek leiderschap van Cultuur in de Wijk overgedragen naar een jonge theatermaker.
  • Cultuur in de Wijk had een stagiaire MBO Theater
  • Een nieuwe kunstenaar heeft proefgedraaid en kan in een volgende editie volledig meedoen als deelnemend kunstenaar.
  • Travers was in deze editie niet de belangrijkste samenwerkingspartner, maar hun medewerkers hebben actief meegedaan aan de podcast en aan het smeden van nieuwe plannen voor 2024-2025.

September 2022

Cultuur in de Wijk – Zwolle-Zuid

Jongeren

Volwassenen

Publiek

Het thema boosheid werd door 35 jongeren in Zwolle-Zuid uitgewerkt tot een podcast, een performance, een eigen track en een tentoonstelling. De kracht van kunst in het jongerenwerk was voelbaar en zichtbaar. Het werd een afwisselende en energieke voorstelling met vuur, zelfgemaakte kleurige wapens, beschilderde t-shirts, spoken word, fysiek theater en video. Ze lieten zien wat hen boos maakt, wat boosheid met ze doet, en namen ook ervaringen van anderen mee in hun presentatie. Er was ruimte voor plezier, voor sterke maar ook voor kwetsbare verhalen.

Lees meer over het project

De samenwerking tussen Travers jongerenwerk en Cultuur in de Wijk is in Zwolle-Zuid was voor het eerst zo intensief. Dat levert veel op: een grote en vaste kern van deelnemers, een bedding van veiligheid en bekende gezichten; iets waarop Cultuur in de Wijk kan floreren. De werking van kunst in het jongerenwerk levert diepgang op, een andere dynamiek, en ruimte voor jongeren om zich te uiten. 

Opbrengsten:

  • Een Podcast over geweld.  
  • Een eindpresentatie met theatervoorstelling, spoken word, een rap, beeldende kunst, fotoverslag van de Cultuur in de Wijk-avonden en een filmverslag.  
  • Een aantal jongeren heeft hun oude liefde (tekenen, muziek) weer opgepakt. Een kunstvorm waar ze altijd veel van zichzelf in kwijt konden.  
  • Twee jongeren zijn naar voren gestapt als nieuwe ambassadeurs voor Cultuur in de Wijk. 
  • Een professioneel opgenomen rap over Cultuur in de Wijk. 
  • Zichtbaarheid en enthousiasme vanuit lokale politiek 
  • Een versterkte relatie met Travers jongerenwerk.  
  • Jongeren hebben een nieuw netwerk ontdekt om zich in te begeven. Een netwerk dat in sommige gevallen opbouwender is dan hun bestaande netwerk.  
  • Er is een appgroep en snapchat opgezet waar alleen jongeren in zitten, georganiseerd door de productiemedewerkers. Daardoor ontstaan er andere gesprekken en is er meer betrokkenheid met Cultuur in de Wijk en tussen de deelnemende jongeren onderling. 
  • Medewerkers van Travers hebben gezien met hoeveel passie, overgave en vakmanschap de kunstenaars en het hele team gewerkt hebben. Ze hebben de meerwaarde van de inzet van kunst gezien en ervaren. 

Mei 2022

Cultuur in de Wijk – Stadshagen, Zwolle

Jongeren

Volwassenen

Publiek

In Stadshagen stond het thema inclusie centraal Wat betekent inclusief en exclusief? Ieder mens heeft het recht om zichzelf te zijn maar hoe verhoudt zich dat ten opzichte van elkaar? Verschillen kunnen ook leiden tot frictie en uitsluiting. In deze editie hebben we gekeken naar excentriek gedrag en hebben we onderzocht welke plekken daadwerkelijk inclusief zijn, plekken waar iedereen gebruik van maakt.

Lees meer over het project

We kozen een plek die echt inclusief is en waar iedereen gebruik van maakt: de supermark. De presentatie in Stadshagen werd gegoten in een Inclusie Festival. In dit festival liet iedereen via zijn of haar kleding uitvergroot zien wat hij of zij belangrijk vond en waar hij of zij geen concessie aan wilde doen. We ontdekten tijdens deze Cultuur in de Wijk hoe onveilig de openbare ruimte ervaren wordt door queer jongeren. Eén van de volwassen vrijwilligers gaat als gevolg hiervan samen met WIJZ, en geïnspireerd door Cultuur in de Wijk, een wijkprogramma ontwikkelen vanuit LevelZ, het jongerencentrum van Stadshagen. Ouderen hebben hele mooie dingen gezegd. Er is een boekje met die uitspraken gemaakt, dat is aangeboden aan relevante spelers in Stadshagen, zoals zorg, welzijn en gemeente. Een aantal jongeren heeft angsten overwonnen door op te treden. Publiek van divers pluimage voelde zich welkom. 

Opbrengsten:

  • We maakten een boekje met uitspraken  
  • LevelZ ontwikkelde een nieuw wijkprogramma  
  • We creëerden een blauwdruk voor de communicatie, waardoor die door mensen met minder ervaring uitgevoerd kan worden.  
  • We gingen nauwer samenwerken met Travers jongerenwerk. 
  • We creëerden helderheid over de voorwaarden voor een succesvolle Cultuur in de Wijk op het gebied van samenwerking, rollen, taken, locatie en veiligheid. 

September 2021

Cultuur in de Wijk – Westenholte, Zwolle

Jongeren

Volwassenen

Ouderen (65+)

Publiek

Tijdens de editie in Westenholte stond het thema reuring centraal. In het Stinspark was de archeologische werkgroep bezig het tot een archeologisch rijksmonument te laten verklaren. Dat betekende een herinrichting van het park; een park dat ook een plek van de jongeren was. In Westenholte is er weinig tot niks te doen voor jongeren. De herinrichting van het park schiep verdeeldheid in plaats van eensgezindheid.

Lees meer over het project

De vraag aan de jongere was: waar kom jij je bed voor uit? Dat leidde tot het thema Reuring.  We werkten met de jongeren aan een positief protest. De jongeren maakten spandoeken en vlaggen en spraken zich uit over wat zij nog graag in de wijk zouden zien. Dezelfde vraag: waar kom jij je bed voor uit?, wilde men ook stellen aan de ouderen in de wijk. Maar deze vraag werd niet beantwoord door hen. Zij hebben in plaats daarvan een pittig gesprek met elkaar gevoerd over jongeren. In Wooncentrum Westenhage hebben zij in plaats van vlaggen, oren in de grond gezet, als symbool voor beter luisteren naar elkaar. Deze werden gebreid door de dames die op dinsdagmiddag normaal gesproken mutsen en wanten breiden. Op het thema ‘luisteren naar elkaar’ gingen ze ditmaal aan de slag met bestaand gebreid materiaal, gekocht bij de kringloop. En wat eerst onmogelijk leek, oren breien, bleek toch te kunnen. De gesprekken over: hoe luister ik naar jou, hoe luisteren wij naar elkaar, waren confronterend. Ze kwamen erachter dat er weinig ruimte was voor het verhaal van de ander. De oren symboliseerden dat heel mooi. In de Week van de Ouderen hebben twee samen met vier ouderen de gebreide oren gepoot. En tijdens de eindpresentatie liepen we als een grote optocht door de wijk en spraken de jongeren hun wensen en dromen uit.  

Opbrengsten:

  • Jongeren hebben ontdekt dat ze invloed kunnen uitoefenen op wat zij belangrijk vinden
    en met acties zichtbaar kunnen maken wat zij willen. Ze zijn zo in gesprek geraakt met de andere parkgebruikers 
  • Jongeren hebben ontdekt dat het niet of nauwelijks mogelijk is om direct in gesprek te gaan met wijkregisseurs en andere vertegenwoordigers van de gemeente 
  • Jongerenwerk Travers heeft meer zicht gekregen op de jongeren in Westenholte en heeft met verschillende jongeren uit de wijk contact kunnen leggen. 
  • Er is een speciale CW-rap gemaakt door een jongere en een jongerenwerker. 
  • Ouderen hebben in Wooncentrum Westenhage pittige gesprekken gevoerd over jongeren. Veel ouderen waren bang voor jongeren en wilden niet meedoen aan het CW-project. 
  • Het uitwerken van het luisteren heeft tot een verbluffend en confronterend resultaat geleid. Namelijk gebreide oren die onder leiding van een CW-kunstenaar tot stand zijn gebracht.  
  • Jongeren en opbouwwerkers van Travers hebben voor het eerst meegedacht over de volgende editie van Cultuur in de Wijk.  
  • Travers heeft in een afsluitend gesprek meegedacht over hoe de voorbereiding op een Cultuur in de Wijk project eruit zou moeten zien. Cultuur in de Wijk werkt dit inhoudelijk uit.  

oktober 2022

Cultuur in de Wijk – Aa-landen, Zwolle

Jongeren

Ouderen (65+)

Publiek

In de Aa-landen was het thema, als direct gevolg van het nieuws rondom corona, hoe vier jij Kerstmis en Nieuwjaar? De maatregelen die waren afgekondigd betekenden: de feestdagen niet samen vieren en ook: een vuurwerkverbod. Dat leidde tot depressie en agressie onder jongeren. Via WIJZ Welzijn werd contact gezocht met ouderen en jongeren. In een gezamenlijk gesprek vonden zij elkaar in een gedeeld gemis en verlangen. Vanuit die gesprekken is met de kunstenaars gewerkt aan een indrukwekkend lichtproject. Licht was immers hard nodig in die donkere en onzekere tijd.

Lees meer over het project

Ondanks de volledige lockdown, in de laatste fase van het project, hebben we toch kans gezien om het, met een beperkt aantal jongeren, te presenteren aan de deelnemende ouderen in de Aa- landen. Er is een film gemaakt over wat er tot stand is gekomen gedurende het maakproces. De film is op de bus van de kunstenaar geprojecteerd. De objecten hebben we als een pop-up expo rondom de bus geplaatst. De bus en tien volgauto’s hebben op verschillende plekken in de wijk gevierd wat werd gemaakt, en getoond wat er is bereikt. 

Opbrengsten:

  • Jongeren hebben ruimte gekregen om te delen en te onderzoeken wat het betekent om    geen feest te kunnen vieren met leeftijdgenoten en familie. 
  • Jongeren hebben met kunstenaars onderzocht wat licht betekent in een donkere tijd. 
  • Jongeren en ouderen hebben meer begrip en inzicht gekregen in elkaars ervaringen rondom de pandemie.  
  • Ouderen hebben lichtbronnen voor de jongeren gemaakt als troost en bemoediging. jongeren hebben ontdekt ondanks alles er toch meer mogelijk is dan je denkt  
  • De lichtobjecten en aankleding zijn in Stadkamer geëxposeerd. 
  • De gemeente Zwolle heeft erkenning gegeven aan CW door een deel van de coronagelden aan haar toe te kennen. 
  • De deelnemende organisaties ontdekten dat de taal die welzijnsorganisaties spreken een heel andere is dan de taal die kunstenaars spreken. Ook is er een groot verschil in taak en opdracht. 
  • De pandemie vraagt meer dan alleen aandacht voor de problemen die er zijn. Het vraagt aandacht voor ontspanning en plezier om jongeren hierin bij te staan. 
  • De waarde van Cultuur in de Wijk werd onderkend, net als de wens om dit initiatief door te ontwikkelen en te verduurzamen.  
  • We hebben ontdekt dat het in Zwolle nog ontbreekt aan samenwerking tussen Travers en kunst- en cultuurorganisaties in de wijken, zoals wel het geval is met Sportservice Zwolle. 
  • WIJZ heeft de samenwerking met Cultuur in de Wijk als zeer positief ervaren, evenals Cultuur in de Wijk zelf. De uitwisselingen met ouderen en jongeren werden door alle partijen als zeer bijzonder ervaren. WIJZ wil in de komende edities meer gaan samenwerken.  

Nog even geduld…

Momenteel zijn we nog bezig met het vullen van onze projecten pagina.  De projecten in 2020 vind je binnenkort ook hier.