Over precies twee weken is het zover… dan strijkt Cultuur in de Wijk neer in het Twistvlietpark in Stadshagen. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen daar op zes vrijdagavonden samen werken aan een kunstwerk of artistieke productie. Dat gebeurt binnen een gezellige, festival-achtige setting, begeleid door ervaren kunstenaars.

Kijken naar de wereld

De kunstenaars gaan eerst samen met de jongeren op zoek naar wat de jongeren bezighoudt en hoe zij naar de wereld kijken. Daarna kiezen de jongeren zelf een thema voor hun kunstwerk. “Jongeren als kunstenaars laten kijken naar de wereld, daar gaat het om”, vertelt Jolan van de Waeter, projectleider en drijvende kracht achter Cultuur in de Wijk.

Nieuwsgierigheid

“Kunstenaars kijken anders naar de wereld om zich heen. Hun werk is een reflectie van wat er speelt in de samenleving”, legt ze uit. “We proberen tijdens Cultuur in de Wijk de manier van kijken en denken die kunstenaars eigen is op de jongeren over te brengen.” Daarvoor is nieuwsgierigheid nodig, benadrukt ze uit. “Dat gaat om vragen als: wat kan ik met een thema, wat denk en voel ik erbij? Wat kan ik met allerlei materialen, wat gebeurt er als ik ermee ga werken? We dagen de jongeren uit om volop te experimenteren. Ze moeten fouten durven maken, dat hoort erbij.”

Verbeeldingskracht

Job Bareman, jongerenwerker bij Travers Welzijn, is enthousiast over Cultuur in de Wijk. “Het is belangrijk dat jongeren met kunst in aanraking komen”, vindt hij. “Kunst is een manier om je gevoel te uiten en ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken.” Van de Waeter vult aan: “De samenwerking met kunstenaars stimuleert de verbeeldingskracht van de jongeren. Zo worden ze zich meer bewust van hun talenten en gaan ze zien dat ze deze wereld mee kunnen vormgeven!”

Trots zijn

“Tijdens ieder project vieren we wat de jongeren hebben bedacht en neergezet”, aldus Van de Waeter. “We vinden het belangrijk dat ze trots zijn op wat ze bedenken, maken en doen.” Cultuur in de Wijk start op vrijdagavond 13 mei en vindt daarna plaats op 20 mei en 3, 10, 17 en 23 juni. Steeds van 19:00 tot 21:00 uur.