Waar de regen drie weken geleden met bakken tegelijk uit de lucht kwam, was het afgelopen vrijdag prachtig weer. Ook wel eens lekker! Daardoor ging het opzetten van ons ‘festivalterrein’ in het Twistvlietpark lekker vlot. Rond 19:00 uur startte alweer de vierde avond van Cultuur in de Wijk in Stadshagen. Een activiteit die ging over inclusiviteit en exclusiviteit, en over excentrieke personen.

Inclusief en exclusief

Tijdens de afgelopen avonden in Stadshagen bleek dat jongeren en buurtbewoners in Stadshagen inclusiviteit een belangrijk thema vinden. Dus daar borduren we op voort. Maar hoe ‘werkt’ inclusiviteit eigenlijk? Want als ieder mens het recht heeft om zichzelf te zijn en zijn eigen vrijheid te claimen, dan geeft dat zomaar aanleiding tot frictie en conflict ten opzichte van anderen, die iets anders willen. En als blijkt dat inclusief niet altijd opgaat, hoe werkt exclusief dan ten opzichte van inclusief?

Enthousiast aan de slag

We besloten deze vraag met de jongeren, kunstenaars en andere deelnemers uit te werken via het thema ‘Extreem excentrieke figuren’. Het verbeelden van excentrieke figuren bleek een opdracht die tot de verbeelding sprak en energie gaf! Iedereen ging enthousiast aan de slag met beschikbare materialen en ook de aanwezige naaimachines, tape, lijmpistolen en soorten gereedschap werden volop gebruikt. De één ging bezig met een excentrieke hoed, de ander met een volledige outfit.

Disco/soul-hoed

Door de gezellige sfeer en door een deelnemer die passerende jongere uitnodigde om ook mee te doen, groeide de groep gedurende de avond naar zo’n 25 mensen, waarvan achttien jongeren tussen 10 en 21 jaar. Een jongen die later aanhaakt, stort zich vol plezier op het maken van een disco/soul-hoed. Het eindresultaat van de avond – excentrieke hoeden en outfits – wordt ook gebruikt tijdens de slotavond van Cultuur in de Wijk, op donderdag 23 juni 2022. Lees hier meer over de slotavond, het Festival der Inclusiviteit!

Bekijk hieronder foto’s van de vierde Cultuur in de Wijk-avond in Stadshagen: